Pozovite nas:
+381-61-633-0843

Advokatska komora zakazala konferenciju svih branilaca

Advokatska komora za 25. fabruar zakazala konferenciju svih branilaca. Traže izmenu dva predloga zakona i ograničavanje nadležnosti notara. Spornim predlozima menja se funkcionisanje advokature.

ADVOKATI zahtevaju da se iz skupštinske procedure povuče Zakon o uslugama, da se u Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći definiše da su, pored branilaca, jedini pružaoci besplatne pomoći nadležne službe u opštinama i gradovima, i da se najnoviji pravni stav Vrhovnog kasacionog suda, kojim se proširuju nadležnosti notara, stavi van snage. U suprotnom, advokati će ići do kraja, odnosno do obustave rada.

Ovo su, kako kaže Jugoslav Tintor, član Upravnog odbora Advokatske komore Srbije i jedan od kandidata za predsednika Advokatske komore Beograda, jednoglasno usvojeni zaključci na jučerašnjoj sednici ovog tela. Za 25. februar sazvana je konferencija svih advokata na kojoj će se kompletna branša izjasniti o ovim zahtevima.

– Mislimo da su svi ovi problemi međusobno povezani i da im je cilj da se izmeni način funkcionisanja advokature kao profesije, čime se krši Ustav – kaže Tintor. – Obustava rada nije nešto što jedva čekamo, ali smo obavezni upravo prema građanima da branimo svoja i njihova prava.

Zakon o uslugama je, objašnjava, sporan jer se advokatura upravo svodi samo na to, a najviši pravni akt ove zemlje kaže da je to služba pružanja pravne pomoći. Isti problem je i sa zakonom koji reguliše pružanje besplatne pomoći i pominje dodatne pružaoce, kojih u Ustavu nema. Takođe, po njima je sporan i pravni stav Vrhovnog kasacionog suda, koji omogućava da notari sastavljaju ugovore o prometu nepokretnosti u vidu javnobeležničkog zapisa i da takvo pravo svojine bude upisano u katastar. On je suprotan, smatraju u UO AKS, zakonima o obligacijama, o prometu nepokretnosti i o javnim beležnicima.

– Ne možemo da promenimo pravni stav Vrhovnog kasacionog suda, ali možemo da tražimo da se stavi van snage – kaže Tintor, i dodaje da će, ako država ne reši ove probleme, jedina opcija ostati protest.

DOGOVOR SMO POŠTOVALI

Iz službe informisanja Ministarstva pravde „Novostima“ je pre dva dana rečeno da je sporazum sa advokatima u potpunosti sproveden i ispoštovan tako što su predložene izmene Zakona o prometu nepokretnosti, koje je Narodna skupština usvojila u januaru 2015. godine.

U službi navode da ministarstvo ne komentariše sudske odluke, pa tako ni stav Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda.

Izvor: Večernje Novosti