Pozovite nas:
+381-61-633-0843

Ponovo preti štrajk advokata

Zbog odluke da notari opet mogu da rade ugovore o prodaji nekretnina, advokati spremni na štrajk. Kivni i zbog nacrta zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

ADVOKATI su opet spremni za štrajk. Kako kažu, razlog je što je izneveren dogovor sa državom iz 2015, kojim je prekinuta višemesečna obustava rada branilaca zbog Zakona o javnom beležništvu, i blokada sudstva usled toga. Odluku o eventualnom novom štrajku doneće Upravni odbor Advokatske komore Srbije sledeće nedelje.

Oni su se, podsećaju u Advokatskoj komori, izborili da notari ne sastavljaju ugovore o prometu nepokretnosti kao javnobeležničke zapise, već samo da ugovore koje sastave advokati solemnizuju (pretvore u javne isprave).

Građansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda nedavno je, međutim, objavilo pravni stav po kome je ugovor o prometu nepokretnosti zaključen u formi zapisa dovoljna isprava za upis prava svojine u katastar.

Dosada su neki katastri pristajali da stanove, kuće i njive na osnovu notarskih zapisa upišu, dok drugi nisu, smatrajući to protivzakonitim. Zato se, objašnjava predsednik Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović, Osnovni sud u Kuršumliji obratio za mišljenje VKS. Rezultat je pravni stav koji je sada obavezujući za sve katastre i sudove u zemlji.

– Kada bi nam građani tražili ugovore u formi zapisa, upozoravali smo ih da neki katastri to ne priznaju, iako se svi pravni stručnjaci slažu da čovek ima pravo da izabere strožu formu ugovora, kao što je zapis. Vremenom smo od njih čak potpuno odustali – kaže Đukanović.

Ovo pitanje delegirali su i na sastanku sa predstavnicima VKS i Ministarstva pravde.

– Jedno od spornih pitanja bilo je upravo to – da li mi možemo da sastavljamo zapise o prodaji nepokretnosti. Predsednik Građanskog odeljenja VKS Predrag Trifunović izneo je mišljenje da možemo i da su katastri dužni da na osnovu njih upišu pravo svojine – pojašnjava Đukanović.

Advokati su besni jer nisu pozvani na ovaj sastanak, ali i zato što veruju da je sporni pravni stav suprotan zakonu.

Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, kaže da je povređen ugled VKS:

– Kome da se žalimo kada najviši sud u zemlji kaže da svi ostali treba da rade suprotno zakonu?!

Na sednici UO AKS zatražiće da se Ministarstvo pravde izjasni o celoj situaciji. Kao pravna mogućnost ostaje im ustavna žalba i Evropski sud u Strazburu. Međutim, kao prvo sredstvo borbe, kaže Đorđević – tu je novi štrajk. I to ne samo zbog notara, već i zbog nacrta zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, Zakona o izvršenju i obezbeđenju itd.

Srđan Sikimić, predsednik AK Vojvodine, ocenio je stav VKS kao sramotan i skandalozan:

– Nedopustivo je da VKS, Ministarstvo i Javnobeležnička komora zauzimaju bilo kakav pravni stav, a posebno ovakav. O tome hitno treba da raspravlja Visoki savet sudstva. UO AKV odlučiće šta dalje.

MINISTARSTVO: DOGOVOR ISPOŠTOVAN

MINISTARSTVO pravde je sporazum sa advokatima u potpunosti sprovelo i ispoštovalo, tako što je predložilo izmene Zakona o prometu nepokretnosti, koje je Narodna skupština usvojila u januaru 2015. – rekli su nam u Službi za informisanje Ministarstva pravde. Oni dalje navode da Ministarstvo ne komentariše sudske odluke, pa tako ni stav Građanskog odeljenja VKS.

– Navedeni pravni stav primenjuje se u skladu sa Zakonom o uređenju sudova i obavezuje sva veća koja su u sastavu odeljenja koje je stav donelo. Sa druge strane, ovaj stav nije obavezujući za organe izvršne vlasti – navodi Ministarstvo.

Iako se to u odgovoru ne navodi, služba katastra spada u organ izvršne vlasti, pa ispada da ih stav VKS ne obavezuje.

Izvor: Večernje Novosti